ناخنک چشم بافتی گوشتی و صورتیرنگ است که از گوشه چشم نزدیک بینی به سمت دیگر چشم پیشروی میکند. اگر ناخنک به قرنیه چشم برسد، ممکن است بینایی فرد را مختل کند. هرآنچه لازم است درباره ناخنک بدانید، در این مقاله از گروه ?????? ????? خواهید خواند. با ما همراه باشید.
ملتحمه غشای شفافی است که سفیدی چشم را میپوشاند و به قسمت شفاف چشم، یعنی قرنیه، ختم میشود. رشد ضایعهای گوشتی و برجسته روی ملتحمه چشم، ناخنک یا چشم موجسوار نامیده میشود. دلیل انتخاب نام مستعار «چشم موجسوار» این است که افرادی مثل موجسواران که بیشتر در معرض نور خورشید و باد هستند دچار این بیماری میشوند.
ناخنک از ۲ واژه یونانی «pteryx» بهمعنای «بال» و «pterygion» بهمعنای «باله» گرفته شده است. ناخنک ضخیمشدن بالمانند یا مثلثیشکل ناحیهای از بافت ملتحمه است و ممکن است ۱ یا هر ۲ چشم فرد را درگیر کند، اما نه همزمان. وقتی هر ۲ چشم دچار ناخنک شوند، این عارضه ناخنک دوطرفه نامیده میشود.
گرچه ناخنک بیماری جدی یا سرطانی نیست، ممکن است به اندازهای بزرگ شود که بخشی از قرنیه فرد را بپوشاند. پوشاندن قرنیه ممکن است روی بینایی اثر بگذارد و در موارد نادر قرنیه فرد را زخمی کند. اگر ناخنک درمان نشود، ممکن است فرد بیناییاش را از دست بدهد.
علائم ناخنک از خفیف تا شدید متغیرند؛ علائم اولیه عبارتاند از:
قرارگرفتن طولانیمدت در معرض نور فرابنفش (UV) خورشید رایجترین علت ابتلا به ناخنک چشم است. تحریک چشم ناشی از هوای گرم و خشک، باد و گردوغبار علت دیگر بروز این عارضه است.
پزشک میتواند با استفاده از «لامپ شکاف» ناخنک را تشخیص دهد. لامپ شکاف نوعی میکروسکوپ است که خطی باریک از نور را روی چشم فرد متمرکز میکند. معاینه با لامپ شکاف بخشی طبیعی از معاینه چشم است.
سایر روشهای تشخیص ناخنک عبارتاند از:
تست حدت بینایی:
پزشک با این تست بررسی میکند که فرد چقدر از حروف یا نمادها را در نموداری در فاصه ۶متری میبیند.
توپوگرافی قرنیه:
این تست نوعی روش عکسبرداری است که برای ایجاد نقشه سهبعدی از سطح قرنیه از رایانه استفاده میکند.
همچنین ممکن است پزشک از چشم فرد عکس بگیرد تا تغییرات رشد ناخنک در طول زمان را ارزیابی کند یا آزمایشهای دیگری را برای رد سایر بیماریها (از جمله سرطانهایی که بر سلامت چشم اثر میگذارند) تجویز کند.
اگر علائم فرد آزاردهنده نباشد یا ناخنک در بیناییاش اختلالی ایجاد نکند، نیازی به درمان نیست. پزشک با معاینه چشم مقدار گسترش ناخنک و تأثیر ناخنک بر بینایی را ارزیابی میکند و مشخص میکند که به درمان نیاز دارد یا نه.
جراحی ناخنک چشم
ممکن است گاهی پزشک برای درمان ناخنک جراحی را پیشنهاد کند. شرایطی که باعث میشوند فرد نیاز به جراحی داشته باشد، عبارتاند از:
عمل جراحی معمولا ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت طول میکشد و اقداماتی که ممکن است در جراحی انجام شوند، عبارتاند از:
برداشتن ناخنک؛
برداشتن ناخنک و قراردادن ورقهای از «غشای آمنیوتیک» روی ناحیه آسیبدیده؛
برداشتن ناخنک و پوشاندن ناحیه آسیبدیده با یک تکه سالم ملتحمه (جراحی اتوگرافت). ملتحمه سالم معمولا از پشت پلک بالایی گرفته میشود. این بهترین روش برای از بین بردن ناخنک چشم است.
خطرات و عوارض جراحی عبارتاند از:
امتحانکردن داروهای خانگی ایمنترین گزینه است، اما باید توجه کنید که درمان خانگی ناخنک چشم فقط برای موارد خفیف و پس از مشورت با پزشک توصیه میشود.
آلوئهورا:
ژل گیاه آلوئهورا خواص ضدالتهابی دارد که ممکن است قرمزی و تورم ناشی از ناخنک را کاهش دهد. کافی است ژل را مستقیما روی ناحیه آسیبدیده چشم بمالید.
چای سبز:
چای سبز حاوی ترکیباتی است که خواص ضدالتهابی دارند و ممکن است اندازه ناخنک را کوچکتر کنند. چای سبز کیسهای را چند دقیقه در آب داغ خیس کنید، سپس بگذارید خنک شود و چند دقیقه آن را روی چشم آسیبدیده بگذارید.
بابونه:
بابونه خواص ضدالتهابی و ضدحساسیت دارد و ممکن است علائم ناخنک را تسکین دهد. چای بابونه کیسهای را چند دقیقه در آب داغ قرار دهید، سپس بگذارید خنک شود و آن را چند دقیقه روی چشم آسیبدیده بگذارید.
روغن کرچک:
روغن کرچک خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد که ممکن است التهاب ناشی از ناخنک را کاهش دهد. ۱ قطره روغن کرچک را ۲ بار در روز بهمدت چند هفته روی چشم آسیبدیده بمالید.
عسل:
عسل برای انواع مشکلات سلامتی از جمله مشکلات چشم استفاده میشود. ریختن ۱ قطره عسل خالص در چشم هنگام خواب، ممکن است از بدترشدن ناخنک جلوگیری کند.
گلاب:
برای تسکین درد ناشی از فشار چشم، پنبهای آغشتهشده به گلاب را روزانه بهمدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی چشمها نگه دارید. همچنین میتوانید ۱ قطره گلاب داخل چشم بریزید.
میتوانید با انجام اقدامات پیشگیرانه احتمال ابتلا به ناخنک را کاهش دهید یا در صورت ابتلا به ناخنک، جلوی گسترش آن را بگیرید یا از ایجاد مجدد آن پس از عمل جراحی پیشگیری کنید، این اقدامات عبارتاند از:
خیر، لنزهای تماسی ممکن است چشم را تحریک کنند و بهتر است فرد مبتلا به ناخنک از آنها استفاده نکند.
– آیا ناخنک چشم از بین میرود؟
خیر، ناخنک بهخودیخود از بین نخواهد رفت. ناخنک کوچک تا زمانی که رشدش متوقف شود، هرگز برای چشم مشکلی ایجاد نمیکند. در بیشتر موارد، تنها راهکار برای برداشتن کامل ناخنک جراحی است.
– تفاوت ناخنک با آب مروارید چیست؟
ناخنک رشد بیش از حد خود بافت ملتحمه است و منجر به ایجاد یک ناحیه برجسته روی ملتحمه (غشای شفافی که تمام جلوی چشم شما را میپوشاند.) میشود. درحالیکه بهسبب آب مروارید عدسی چشم کدر میشود؛ عدسی پشت عنبیه (قسمت رنگی چشم) قرار دارد.
– تفاوت ناخنک و پینگوکولا چیست؟
هر دو روی ملتحمه چشم رشد میکنند. پینگوکولا ضایعه زرد یا سفیدی است که روی سفیدی چشم رشد میکند و گسترش مییابد. پینگوکولا معمولا روی ملتحمه میماند، بهسمت قرنیه رشد نمیکند و معمولا علائمی ایجاد نمیکند یا نیاز به برداشتن ندارد. درحالیکه ناخنک ضایعهای گوشتی است که رگهای خونی زیادی درون خودش دارد، ممکن است کوچک بماند یا رشد کند و روی قرنیه پخش شود.
– چه افرادی بیشتر مستعد ناخنک چشم هستند؟
حدود ۱۲درصد از مردم جهان به ناخنک مبتلا میشوند. افرادی که زمان زیادی را بدون محافظ چشم خارج از منزل سپری میکنند، بیشتر مستعد ابتلا به ناخنک چشم هستند. این بیماری بیشتر در افراد مسن (بالای ۸۰ سال) دیده میشود و کودکان بهندرت به ناخنک مبتلا میشوند.
– آیا عمل ناخنک چشم نیاز به بیهوشی دارد؟
جراحی ناخنک معمولا با بیحسی موضعی و تزریق آرامبخش انجام می شود. بااینحال، در صورت نیاز بیمار میتواند درخواست بیهوشی کند.
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pterygium#rpl-skip-link
https://www.hexahealth.com/blog/pterygium-removal-naturally
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22497-pterygium-surfers-eye#management-and-treatment